> Fietsen  

In de gemeente Bergen wordt gebruik gemaakt van het fietsknooppuntensysteem. Door middel van bewegwijzering zijn fietsroutes met elkaar verbonden waardoor één groot fietsnetwerk ontstaat, verbonden met fietsroutes in Gennep, Arcen en Velden, Duitsland en met de andere kant van de Maas. Via http://www.fietsplatform.nl/ en http://www.fietspad.nl/ kunt u informatie krijgen over verschillende fietsroutes. Daarnaast kunt u via de VVV-winkel in Nieuw Bergen de fietsroutes kopen van het knooppuntnetwerk.

Het fietsarrangement Happen en Trappen is een goed voorbeeld van een arrangement waarbij naast lekker eten en drinken op de fiets het gebied leert kennen. Meer informatie via http://www.bakkerijbergen.nl/


Mountainbikeroute gemeente Bergen

De gemeente Bergen is het hart van Nationaal Park De Maasduinen: een uniek en afwisselend natuurgebied met heidevelden, gevarieerde bossen, vogelrijke vennen en uitgestrekte stuifzanden. Ook mountainbikers kunnen volop genieten van deze schitterende natuur. Voor hen is het gebied een echte aanrader vanwege de glooiende stuifduinen en de uitdagende routes.

 

 

U kunt kiezen uit drie mountainbikeroutes:

 

 • Rode route: 28 km. Deze route loopt door de bossen van de Welsche Hut via het Reindersmeer naar de bossen in Well en Wellerlooi
 • Groene route: 27 km. Deze route is grensoverschrijdend. De route gaat in Wellerlooi de grens over richting restaurant de Welsche Hut.
 • Blauwe route: 16 km. Deze route loopt door de bossen in Well en Wellerlooi.

Folders en brochures

 

Respect voor natuur en elkaar

 

In Nationaal Park De Maasduinen is voldoende ruimte voor verschillende vormen van recreatie, zoals paardrijden, fietsen en wandelen. Om dat perfect samen te laten gaan met de prachtige omgeving, moet u zich natuurlijk wel aan de vestgestelde regels en gedragscode houden. Heb respect voor de natuur en voor elkaar!

 

Gedragscode voor mountainbikers

 • Fiets alleen daar waar het is toegestaan.
 • Respecteer de natuur: plant én dier.
 • Fiets in kleine groepjes.
 • Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk.
 • Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets.
 • Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond.
 • Maak geen onnodig lawaai.
 • Laat geen afval achter.
 • Draag een helm.

  

Belangrijke telefoonnummers

 

Terreinbeheerders van Nationaal Park De Maasduinen:

Staatsbosbeheer                       (013)  707 48 00

Gemeente Bergen                     (0485)  34 83 83

Limburgs Landschap                 077)   473 75 75

 

Algemeen alarmnummer:                  112

 

In niet-levensbedreigende situaties:

Ambulance                               (077) 357 57 57

Brandweer                                (077) 356 56 56

Politie                                      (0900) 88 44

 

Wij wensen u veel fietsplezier!

 


Nieuwe fietsfolder thema cultuurhistorie

Drie cultuurhistorische fietsroutes in de gemeente Bergen

Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zijn in de gemeente drie cultuurhistorische routes uitgestippeld, die u naar de mooiste bezienswaardigheden leiden.

U komt door leuke dorpen en buurtschappen met fraai gerestaureerde oude huizen, boerderijen, kerken en kapelletjes. Rijdend door ruisende bossen en over glooiende heidevelden komt u langs grote en kleine vennen omgeven door prachtige stuifduinen. U vindt er een snelstromende meanderende beek , die in de Maas uitmondt,  en uitgestrekte meren voor rustzoekers en voor actieve watersporters.  En u passeert een schitterend bewaard gebleven kasteel, een mooie molen en ruïnes van een eeuwenoude kerktoren en een middeleeuwse burcht.  In elk dorp en buurtschap kunt u bovendien beeldende kunst in de openbare ruimte bewonderen. 

U kunt de folder verkrijgen op het gemeentehuis in Nieuw Bergen en bij de diverse toeristische informatiepunten in de gemeente.

 


Kunst bekijken, het rivierenlandschap verkennen en bourgondisch dineren op verschillende locaties. Dat is kort samengevat Happen en Trappen: een culinaire ontdekkingstocht op de fiets door het Noord-Limburgse Maasduinengebied en de Brabantse Maasheggen.

De route start bij kunsthuis De Bakkerij in Bergen aan de Maas. Het karakteristieke rivierdorpje Bergen ligt op een hoge zandheuvel aan de rand van nationaal park De Maasduinen. U wordt ontvangen in de voormalige dorpsbakkerij van Bergen. In de monumentale bakkerswoning is een permanente expositie ingericht van hedendaagse kunst. De nostalgische bakkersoven uit 1933 is al een kunstwerk op zich.

Na inschrijving en overhandiging van de routebeschrijving met fietstas steekt u met de veerpont de Maas over naar Vierlingsbeek. U fietst door het unieke Maasheggengebied aan de boorden van de Maas. De Maasheggen waren vroeger te vinden langs alle uiterwaarden van de Maas. Op de grens tussen Brabant en Limburg is het laatste restant van de beschermde Maasheggen te vinden. De heggen staan er al meer dan 2000 jaar. Bij eetcafé 't Drummerke tussen Sambeek en Boxmeer staat het voorgerecht klaar. Dwars door het Maasheggengebied belandt u vervolgens in het sfeervolle restaurant 't Veerhuis in Oeffelt. Het Veerhuis biedt een magnifiek uitzicht op de rivier. In een sfeervolle ambiance geniet u van een specialiteit* uit de streek.

Via de Maasbrug bij Oeffelt fietst u naar het centrum van Gennep om in het restaurant van Hotel De Kroon te genieten van het hoofdgerecht. Vervolgens trekt u het Limburgse Maasduinen gebied in. De Maasduinen strekken zich uit van Mook tot het Midden-Limburgse Beesel. Het grootste inlandse duinengebied van West-Europa biedt een gevarieerde afwisseling van bossen, heide en vennetjes. In het dorpje Heukelom schuift u aan in eetcafé 't Trepke. Nico en Mariet serveren een heerlijk nagerecht. De route eindigt waar u gestart bent, bij De Bakkerij in Bergen.

Afstand: 43 km
Kosten: 3 gangen 32,50, 4 gangen* 37,50 euro (met eigen fiets)
Fietshuur: 6,50 euro
Reserveren: minimaal 20 uur voor aanvang van de route, telefoon 0485 340074, bij voorkeur per e-mail: mailto@bakkerijbergen.nl of info@happentrappen.nl
Vertrek: tussen 9.30 en 11.00 uur,
De Bakkerij, Kerkstraat 1a, Bergen aan de Maas
Parkeren op het kerkplein tegenover de kerk m.u.v. kerkdiensten.
Voorgerecht: 't Drummerke, Sambeekseweg 23, Boxmeer
Tussengerecht*: 't Veerhuis, Veerweg 2, Oeffelt
Hoofdgerecht: De Kroon. Markt 11, Gennep
Nagerecht: 't Trepke, Heukelom 21 Heukelom (Afferden)
Aankomst: De Bakkerij, Bergen aan de Maas


Hier vindt u de grensoverschrijdende interactieve vrijetijdsplanner voor het Duits-Nederlandse grensgebied tussen Rijn en Maas. Ontdek een aantrekkelijk landschap, talloze bezienswaardigheden en een omvangrijk vrijetijdsaanbod met de fiets en laat u betoveren door de charme van deze regio. Plan een fietstocht met de hele familie en print routeinformatie uit in de vorm van kaarten en routebeschrijvingen. Voor u op de fiets stapt heeft u dan al een eerste indruk van de bezienswaardigheden, restaurants en het vrijetijdsaanbod van de regio in de vorm van digitale informatie.

Voor meer informatie kijk op: http://www.grenzeloos-fietsen.nl/


KunstProefRoute

In de maanden juli en augustus staat Noord-Limburg in het teken van de KunstProefRoute. Een initiatief van drie galerieën in samenwerking met het Gilde van Streekrestaurants Peel en Maas. Kortom: genieten van de streek met kunst, natuur en lekker eten.

Er is een route uitgezet voor fiets in combinatie met een boottocht over de Maas, of een autorit langs de boorden van de Maas. In de galerieën treft u werk aan van gerenommeerde Limburgse kunstenaars en laten wij u graag proeven van streekeigen lekkernijen uit het gebied van Peel en Maas. In de beeldentuin van Hostellerie De Hamert wacht een viergangen lunch met het beste wat Noord-Limburg u kan bieden. En route wipt u ook even aan bij een producent van streekeigen producten.

Voor meer informatie kijkt u op http://www.kunstproefroute.nl/


Mocht u tijdens het wandelen of fietsen het ijsbusje tegenkomen van Grewada en trek hebben in een lekker ijsje (en wie heeft dat nou nooit?), steek uw hand op en Petra zal u op uw wenken bedienen. Zij rijdt met haar busje door de hele gemeente.

 


www.happenentrappenmaasduinen.nl

 

 

 

 

Midden in het hart van de Maasduinen;  een prachtig fietsgebied;  ligt het horecabedrijf Maeszicht.  Ze hebben een viertal fietsroutes door het gebied uitgezet, met het aan de Maas gelegen pand als middelpunt. Samen vormen de fietsroutes een klaverblad. Elke route is tussen de 20 en 30 km lang en zo veel mogelijk uitgezet over speciale fietspaden in en rond het Nationaal Park De Maasduinen.

 

Zo is er voor elk type fietser een ideale dagindeling. Men kan er voor kiezen om 2,3 en zelfs 4 routes op een dag te fietsen. Tussen de routes kan men zelf een pauze naar wens plannen. Voor  mensen met fietsen met ondersteuning  een prima gelegenheid om  de accu weer op te laden aan ons oplaadstation. Een lekker en gezond dagje uit inclusief koffie met vlaai, lunch en 3 gangen diner. € 29,50- p.p.  Te reserveren op vrijdag, zaterdag of zondag of met een groep van 10 personen of meer op elke dag van de week.

 

Maeszicht ligt in het dorpje Aijen, gemeente Bergen Lb.  Het adres is Aijenseweg 20b, postcode 5854PT  Bergen Lb. Ons telefoonnummer is 0485-342195 of mobiel 06-20266574.

Meer info op www.happenentrappenmaasduinen.nl 

«    Vorige pagina  
«    Terug naar Begin